Spust v globine ustvarjalnih disciplin povezanih s fantastiko je vrhunski način za raziskovanje lastne domišljije, zmanjševanje stresa in grajenje občutka pripadnosti. Najbolj razširjene ustvarjalne fantazijske hobije v naši skupnosti predstavljajo:

D&D

Za trenutek odmisli svet okoli sebe in se skupaj s prijatelji podaj v fantazijski svet poln bitk z mitičnimi pošastmi, prežet z magijo, z zgodbo, ki čaka, da jo napišete skupaj.

Postavi se v vlogo svojega lika – neustrašnega bojevnika, pretkanega zmikavta, ekscentrično glasbenico, študijozno čarovnico… in se skupaj s prijatelji sooči z izzivi, ki vam jih predstavi vodja igre – Dungeon Master.

Za D&D je značilna popolna svoboda izbire – v danem trenutku lahko tvoj lik poskusi narediti karkoli se lahko spomniš in Dungeon Master bo s pomočjo pravil ugotovil, ali ti je uspelo ali ne. To naredi igro zelo nepredvidljivo, polno improvizacije in pa predvsem nepozabno.

Za boljšo predstavo si oglej video spodaj!

Kako poteka igra? Sestavljena je iz preprostega cikla na desni.

Dungeon Master je vodja igre, ki predstavlja svet, v katerem se gibljejo glavni junaki – igralci. Igralcem opiše svet v katerem se nahajajo ter pred njih postavlja zanimive izzive: “Malhe ste odložili na lepem, s cvetlicami obloženem travniku ob robu gozda. Zadnji žarki zlatega jesenskega sonca se počasi prelivajo v večer, ki vam hvaležno prinaša odmor od divjega tempa današnjega pohoda. Iz kotlička se mirno vali vonj tople večerje in ob smehu in pogovoru se veselite zasluženega počitka. Nenadoma vas preseneti stampedo malih živali, ki se v smrtnem strahu zapodijo čez vaš tabor. Komaj se uspete dobro spogledati preden iz gozda zaslišite šelestenje krošenj in lomljenje lesa. Nekaj grozljivega je v temi, in prihaja proti vam.

Kaj narediš? Sedaj si na vrsti ti. Imaš popolno svobodo, kako se bo tvoj lik odzval na predstavljeno situacijo. Se želiš postaviti v bran svojim prijateljem? Ali si mogoče mnenja, da je previdnost mati modrosti in se skriješ v grmovje, upajoč, da te ne opazi? Izbir je toliko, kolikor se jih spomniš. Vodji igre poveš, kaj tvoj lik naredi, recimo: “Bamur zbeži, kolikor hitro ga nesejo škratovske noge. Na vsake toliko pogledam nazaj, da vidim, če se mi približuje kaj groznega.

Sedaj je na vrsti vodja igre, ki presodi, kakšen izziv predstavlja tvoja izbira: “Na hitro vstaneš in stečeš, pri čemer skoraj podreš kotel, v katerem se kuha večerja. Meči kocko.” Vržeš D20 kocko in v svoj character sheet (list papirja, ki opisuje v čem je tvoj lik dober) pogledaš, koliko moraš prišteti ali odšteti od meta kocke. Vodji igre sporočiš izkupiček, recimo: “3”.

Sedaj Dungeon Master presodi, kaj se zgodi in opiše novo situacijo, v kateri se znajdeš: “Z nogo zapneš ob kotel in se zvrneš po tleh. Spretno se izogneš padajočemu golažu, nato pa se zaskrbljeno ozreš proti gozdu, ravno v trenutku, ko izmed dreves prilomasti trop pobesnelih pošasti – ogromnih medvedov s sovjimi glavami, ki se pred tabo dvignejo na zadnje tace in globoko zarenčijo…

D&D je tako igra, kjer se igralci in vodja igre izmenjujejo v pripovedovanju in skupaj pišejo edinstveno zgodbo, ki se je boste spominjali še leta.

Barvanje figuric

Zabavna in sproščujoča dejavnost tudi za začetnike! Vključuje barvanje majhnih figur, ki jih je mogoče uporabiti v namiznih igrah ali prikazati kot umetniška dela. Hobi omogoča neskončno eksperimentiranje z različnimi barvnimi shemami, tehnikami in slogi. Ko se boste izboljševali, boste presenečeni nad realističnimi podrobnostmi, ki jih lahko ustvarite, in nad veseljem, ki ga boste občutili, ko vaše drobne stvaritve oživijo.

3D-tiskanje

3D tiskanje je revolucioniralo način ustvarjanja predmetov in nam omogočilo, da digitalne modele pretvorimo v fizične manifestacije z visoko stopnjo natančnosti. Hobi vključuje oblikovanje predmetov na računalniku, uporabo programske opreme za ustvarjanje kompleksnih modelov in tiskanje le teh s 3D tiskalnikom. V fantaziji se običajno uporabljajo za tiskanje miniaturnih figur, rekvizitov in terena, lahko pa se uporabljajo tudi za praktične namene, kot je ustvarjanje nadomestnih delov ali prototipov za izdelke.

Veliko naših članov se ukvarja s 3D tiskanjem, saj je to odlična osnova za izdelavo figuric ter terena. Če se želiš podati v svet 3D tiskanja boš na četrtkovih druženjih ali pa ustvarjalnicah zagotovo našel pomoč pri prvih korakih.

Izdelava maket

Ustvarjalna disciplina, ki vključuje izdelavo miniaturnih pokrajin, zgradb in scen za namizne igre. Je na prvi pogled zapleten, a nagrajujoč proces. Izdelava terena lahko vključuje široko paleto tehnik in uporabo različnih materialov, kot so pena, les in plastika. Makete lahko dopolnimo z elektroniko, osvetljavo in napravami za meglo, s katerimi ustvarimo osupljive pokrajine.

Scenografija

Umetnost ustvarjanja verodostojnih okolij za tematske dogodke, kot so LARP-i, fantazijski sejmi in domišljijske konvencije. Vključuje oblikovanje scenskih elementov, rekvizitov in ustvarjanje svetlobnih učinkov za stvaritev primernega in privlačnega vzdušja.

Želiš ustvarjati? Pridruži se nam na četrtkovih barvanjih ali pa na Ustvarjalnicah!

Cosplay

Cosplay vključuje izdelavo in nošenje kostumov in rekvizitov likov iz filmov, animejev, video iger in stripov. Cosplayerji se redno udeležujejo konvencij ali dogodkov, kjer lahko razkazujejo svoje kostume in celo odigrajo vlogo imaginarnih oseb, ki jih predstavljajo.

Izdelava cosplay kostuma je kreativen postopek. Izbereš lik, ki ga želiš upodobiti in zbereš referenčne slike za navdih. Pripraviš skico, upoštevajoč obleko in dodatke lika. Za tem se lotiš izdelave – izbereš materiale za vsako komponento kostuma, ter jih sešiješ. Dodatke, kot so rekviziti in lasulje, izdelaš ali kupiš, da dosežeš popoln videz. Za zaključek naneseš ličila in oblikuješ lase, da se ujemajo z videzom lika. Končni rezultat je podroben in natančen prikaz izbranega lika.

V Sloveniji najdeš mnogo  talentiranih cosplayerjev. Opaziš jih lahko na lokalnih konvencijah, kot so Na meji nevidnega, MofuCon, UmiKo.

Se želiš tudi ti preizkusiti v cosplayu? Pridruži se nam na družabnem večeru in pokaži svoj tematski kostum!

LARP (Live action role playing)

LARP oz. akcijsko igranje vlog je vrsta interaktivnega pripovedništva, kjer igralci fizično uprizarjajo dejanja svojih likov v fiktivnem svetu. Predstavljajte si, da igrate lik v filmu, razlika pa je, da vam ni treba slediti scenariju, saj se zgodba ustvarja v realnem času s pomočjo vseh udeleženih. 

Enkrat letno organiziramo LARP dogodke v imaginarnem svetu Belesije, fantazijski različici Slovenije, ki vključuje orke, viline, pošasti, kraljestva, grofije in druge klasične fantazijske elemente. Na voljo imamo tudi oblačila in rekvizite, katere si novinci lahko izposodijo ko se prvič pridružijo LARPu.

Pripravi kostum, penasto orožje in se nam pridruži na potovanju v fantastični svet LARPa!

Poleg tega tesno sodelujemo s partnersko organizacijo Zavod Erea, ki organizira izobraževalne EduLARPe in redne LARP dneve. Ti dogodki so odlična priložnost za spoznavanje drugih navdušencev in raziskovanje fascinantnih svetov, ki jih ta igra ponuja.

Wargaming (strateške namizne igre)

Pod “wargaming” žanr spadajo priljubljene igre z miniaturami, kot je Warhammer 40.000, kjer igralci prevzamejo nadzor nad vojskami ali manjšimi enotami in se borijo drug proti drugemu. To so strateške igre, ki od igralcev zahtevajo taktično razmišljanje in optimizirane odločitve, da prekašajo svoje nasprotnike.

Izbiramo lahko med različnimi vrstami iger s figurami, od zgodovinskih rekreacij do znanstvene fantastike in domišljijskih tematik. Vsaka igra ima svoja edinstvena pravila, vrste enot in strategije, kar igralcu ponuja širok nabor izkustev, prilagojenih njegovim interesom.

Naši partnerji Wargaming Slovenija so na misiji, da ta hobi neprestano izboljšujejo znotraj lokalne fantazijske skupnosti. Organizirajo delavnice barvanja figur, igralne dneve, demonstracije igralnih sistemov, ter najpomembneje: turnirje visokega kalibra, ki gostijo sposobne ekipe iz raznih igralnih sistemov. 

Poprimite po kockah, sestavite vojsko in se pripravite na vznemirljivo namizno bitko na Namiznicah!